Monday, April 19, 2010

Aranstrik

Kommer oprindeligt fra de 3 kalkstens-øer Inishmore, Inishmaan og Inisheer. Disse 3 øer udgør tilsammen Aran-øerne. 45 kilometer vest for Galway ligger disse golde, men historiske stejle klippeøer, der tilsammen har cirka 1500 gælisk talende indbyggere. Indbyggerne har altid levet af landbrug og fiskeri. Som så mange andre steder bruger fiskerne striktrøjer. Da øerne gennem tiden har brugt snoninger og bobler i trøjerne er det dette som har givet navnet til aranstrik. Det som vi idag kalder fiskertrøjer (dem med bobler) er oprindeligt fra disse øer.
Aranstrik er snoninger og bobler. Snoningerne findes i et utal af variationer men kendetegnet er at ligeså mange masker snoningen er ligeså mange pinde skal snoningen være høj.Et enkelt eksempel.
Jeg vil anbefale to bøger.
Den ene er af ældre dato og kan lånes på de fleste biblioteker: Fiskertrøjer og andre klassiske trøjer af Uuve Snidare. Udgivet af Forlaget Sesam i 1986. Rigtig god læsning. Bogen kommer rundt om mange forskellige typer fisketrøjer og mønstre med betydning. Det er en bog som man bør have stående i reolen så god er den.
Den anden er af nyere dato kan købes, jeg ved ikke om den kan lånes på biblioteket: The Great American Aran Afghan, Knitters Magazine. En bog med mange mønstre af nyere dato med deres egen betydning.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails